top of page

A Panyigai HangmÜhely hangjátékok készítésével és közzétételével kísérletezik. Egyaránt foglalkoztat bennünket a teljesen saját hangzó anyagok készítése, illetve különféle vers- és meseadaptációk. A felvételek többségükben valamilyen közösségi esemény keretén belül készülnek, ezek közé sorolhatók az ünnepi rádióműsoraink vagy az erre irányuló gyerekfoglalkozásaink. Kísérletezésünk többrétű, csináltunk már nagyobb részt zenei, helyszínspecifikus és egészen társasjátékszerű hangjátékot is; ezen kívül a legtöbb esetben olyanokkal dolgozunk, akik most próbálják ki magukat először ebben a műfajban.

A műhelyt Makkai Dániel és Kliment János alapította 2013 őszén.

Foglalkozások

Kutatás a Föld hangjai után

 

Nemrégiben egy ásatás alkalmával előkerült egy rejtélyes szerkezet, aminek származását a régészek sem tudták megállapítani.

Azt rebesgetik, talán nem is a Földről jött. Hosszú kutatás után az ősi maják egyik feljegyzésében rátaláltak egy égi masina leírására, és a képek alapján beazonosították a leletet. De hogy kerülhetett ide és miért nem működik? Állítólag a maják életre tudták kelteni egy bonyolult zenei képlet segítségével. Annyi bizonyos, hogy a hangokra reagál. A Mesemúzeumban kialakított hanglaboratóriumban csoportos zenei kísérleteket végeznek, hogy felfedjék a különös, robotszerű szerkezet titkát.  De vajon kinek sikerülhet beindítania és mire lehet használni ezt a gépet?

Helyszín: Mesemúzeum

A meselátó

 

A világ majd minden országát bejárta már, de csak keveseknek adatik meg, hogy találkozhassanak vele.

Egyes helyeken a Minden Mesét Látó Gurunak nevezik és varázslónak tartják, mások bűvésznek, de akadnak, akik szemfényvesztőnek. Különleges tudománya, hogy látja az emberek közös történetét, de csakis akkor, ha az általa kiválasztott csoport bizonyítja, hogy alkalmas erre a megtisztelő mutatványra. Ebben persze kevesen hisznek. Én sem hittem, amíg nem hallottam a saját fülemmel.

 

 

Helyszín: Mesemúzeum

A szekrényen túl

 

Jancsi Király a képzelet birodalmának újdonsült uralkodója. Országa látszólag kiüresedett, de felfedező körútra

indul, hogy a kietlen vidéket újra élettel töltse meg. A résztvevő gyerekek segítségével vállalkozása minden bizonnyal sikerrel zárul majd.  Figyelem! A kalandozásról hangfelvétel készül!

Hogyan lett Jancsiból király? Hallgassátok meg a "Szekrényen túl" c. hangjátéksorozat első részeit!

Foglalkozások

Hang, Kép, Kompozíció - sétálj hangokban!

Nyitott Műhely a Ludwig Múzeumban

Bemelegítésként a #Bartók kiállítást látogatjuk meg, megnézzük egyes műtárgyait, és megkeressük, hogyan lehet hangokat kicsalni olyan műtárgyakból is, amelyek önmagukban nem zenélnek. Majd a foglalkoztató stúdió terében mi magunk is létrehozunk egy alkotást. Olyan képet készítünk, amely egyben egy zene kottaképe, egy kompozíció útvonala, melyet végigjárva közösen megszólaltatunk.

Helyszín: #Bartók kiállítás és a 2. emeleti gyermekfoglalkoztató,

Ludwig Múzeum, Komor Marcell u. 1, 1095 Budapest

A programot vezetik: Makkai Dániel (Panyigai HangmÜhely),

Salgó Viktória (múzeumpedagógus, Ludwig Múzeum)

Ajánlott korosztály: 10-16 évesek.

Események

Események

Hang-játék-séta

nemnövekedés az Artusban 

Adott egy kiüresedett gyárépület üzemcsarnoka, néhány eszköz a helyszín vizsgálatához és több különböző szabályok mentén végigjárható útvonal. A funkcióját vesztett üres tér megfigyeléseink játszóterévé alakul át, ráközelítünk a részleteire, megkeressük hangjait, dokumentáljuk észrevételeinket, jelenlétünkkel alakítjuk és megtöltjük azt szubjektív tartalommal.

Alkotók: Nagy Eszter, Debreczeni Márton, Kliment János, Makkai Dániel

ARTUS.HU

A programot a 5. Nemzetközi Nemnövekedés Konferencia támogatta

Ünnepi rádiózás

 

A Panyigai HangmÜhely hangjáték készítő társaság azzal a céllal hozták létre az Ünnepi Rádiójáték sorozatot, hogy egy közösségi esemény keretein belül lehetőséget biztosítsanak bárkinek arra, hogy saját produkcióval vagy a helyszínen spontán együttműködésből születő hangkísérlettel egy rádióműsor közös elkészítéshez hozzájáruljon. Ezzel igyekszünk az amatőr rádiózást népszerűsíteni, és egy olyan alkalmat teremteni, ahol a hangalapú művészeti kísérletek és játékok iránt műélvezetből vagy hivatásból érdeklődők találkozhatnak és együtt alkothatnak.

A műsor szerkesztése során nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy abban különleges, formabontó vagy akár egyszeri műfajok és formák jelenjenek meg a szabad kísérletezés szellemében.

A 2-3 havi rendszerességgel megrendezett, adott naptári ünnephez kapcsolódó egész napos eseményen a helyszínen megszülető produkciókat rögzítjük, egy műsorfolyammá rendezzük és egy online felületen, podcast formájában megosztjuk, majd egy későbbi időpontban az archívumunkban elérhetővé tesszük. A terjesztés része továbbá, hogy személyes megkeresés révén kísérletező műfajunkhoz kötődő szórakozóhelyeket,

kocsmákat, kávézókat kérünk meg arra, hogy a műsorunk lejátszásával járuljanak

hozzá a programunk sikeréhez.  

 

Hangjátékok

Ünnepi rádiózás sorozat

A felvételek a Közkincs Könyvtárban készültek 2015 december 30-án az Újév köszöntése, és 2016 március 12-én a Forradalmi formák ünnepének alkalmából.

Jancsi  Király sorozat

Ki gondolta volna, hogy egy szekrénybe bújva egy egész birodalom felett uralkodhatunk? Jankónak sikerült és még sokaknak, akik a Panyigai HangmÜhely hangjáték készítő sorozatában részt vettek. Óriás svábbogár, mennybéli disznóvágás, repülő busz és a villogó szemű sárkány birodalma csak a kezdet...

Hangjátékok
Kapcsolat
Keress minket a panyigaihangmuhely[kukac]gmail.com címen, vagy írj itt! 

Köszönjük a jelentkezésedet!

Kapcsolat

bottom of page