top of page

az átváltozó egyesület játszani tanít.

 

Anchor 1

Az Átváltozó Egyesület saját művészetpedagógiai módszertana alapján szervez nyitott szerkezetű játék-eseményeket, nem formális oktatási és szabadidős programokat gyerek, felnőtt és vegyes csoportokkal. A módszertant a 2010 óta működő Tócsa Gyereknyaraltatás vagyis Tábor alapelveinek kiterjesztésével alakítják ki a résztvevők.

 

Az Átváltozó Egyesület tagjai a művészetpedagógia, gyógypedagógia, drámapedagógia, zenepedagógia, kognitív tudományok, politikatudomány, konyhaművészet, színház, építészet, irodalom, képzőművészet, művészettörténet, zeneszerzés, tánc és film területein és határterületein biztosítják az Egyesület működését és gyarapodását.

Hivatalos szervezetet hoztunk létre 2015-ben - méghozzá azért, hogy az átváltozás egy minél több alkalommal és helyszínen felbukkanó, egyre terjedő viselkedési, gondolkodási, tevékenykedési és szórakozási mód legyen: hasonlóan a mező tarka virágához, az énekes madár röptéhez, a felhőkhöz az égen és a giliszták járatainak egymással összekapcsolódó labirintusához a föld alatt.

Elnök

Daoud Dániel
 

Alelnök

Poór Dorottya

Elnökségi tagok

Kallós Viola, Makkai Dániel, Cserne Klára


Alapító tagok

Buda Jakab, Cserne Flóra, Daoud Dániel, Goda Mónika, Makkai Dániel, Pásztor Sára, Pomlényi Attila, Rácz Dóra, Tordai Bence

További tagok 2016-tól

Berta Gergő, File Csilla, Németh Iván, Pozsonyi Fanni, Rácz Zsófia

További tagok 2017-től

Kallós Viola, Monory Ráhel, Poór Dorottya

Anchor 2

​módszerünk:

közösségi döntéshozatal

Minden játék egy közösségi esemény keretén belül valósul meg. A kiindulópontként szolgáló esemény egyensúlyi helyzetét megbontja egy egyéni, vagy kis csoport által adott impulzus, ami a közösség többi tagját meglepetésként éri. Az egyensúlyi helyzetből a meglepetésszerű hatások által feszültség születik - a közösség tagjainak erre adott kollektív reakcióiból pedig egy új egyensúlyi helyzet jön létre. A játék folyamata: a csoportból való kiválás, egyéni cselekedet végrehajtása általi átváltozás, a csoport döntése és reakciója, majd a cselevő egyén visszatérése a szintén megváltozott csoportba.

szabályok

Minden olyan gondolati terület benépesíthető új szabályokkal, amelyre még nem vonatkoznak kész, határozott állítások.

Ha például egy asztali társasjátékot a tábla határain túli új vidékek saját játékmezőként való birtokbavételével fejlesztünk tovább - az eredeti társasjáték hatóereje tetszés szerint kiterjeszthető. Így, az új szabályok létrehozásának lehetősége által válik bármilyen játék az egész világ leírásának potenciális modelljévé.

szerzőiség és megosztás

Az Átváltozó Egyesület játékaihoz minden résztvevő alkotóként csatlakozhat. E játékokat és az így létrejövő tudást az Átváltozó Egyesület közkincsként, pedagógiai eszközként és művészeti alkotásként kezeli.

játék és kísérletezés

A játék egy kötöttségektől mentes, felszabadító kísérlet a környezetünk megismerésére, ami a változatok sokféle kombinációja által közelebb visz a végtelen lehetőségek világához, megtanít eligazodni abban, uralni és alakítani azt. A játék egy szelíd, de bátor közeledés az ismeretlenhez.

legfőbb céljaink:

  • váljanak egyre átjárhatóbbá a szakember-tanár-diák, gyerek-felnőtt, néző-előadó szerepkörök.
     

  • ismerjük el a játékot mint hasznos tevékenység – a játék jelenjen meg módszerként a munkában, az oktatásban, a szabadidőben és a művészetben.
     

  • az oktatási és a művészeti intézmények ismerjék fel a működésük során szükségszerűen felmerülő konfliktusokat mint az egyéni és közösségi fejlődés értékes kiindulási pontjait.
     

  • a tanítás -performatív jellegének tudatosítása révén- jusson nagyobb szabadsághoz és szélesebb eszköztárhoz, az alkotó- és előadóművészetek pedig a tanítás eszközeként a hétköznapi valóságba ágyazódjanak be.

médiabirodalom

 

Anchor 3

Szívesen csatlakoznál az Átváltozó Egyesülethez? Jelentkezz rendes tagnak!

 

Ez a lehetőség azoknak ajánlott, akik szeretnek átlátni struktúrákat, és azoknak akik kényelmesen érzik magukat közönség előtt. Természetesen a két csoport között lehet átfedés. Akkor jelentkezz, ha van legalább heti 2 szabad órád az egyesületre.

Olyan embereket keresünk, akiknek művészeti-tudományos-szakmai-közösségi életének jót tesz, ha velünk együtt dolgozik, aki úgy érzi profitál ebből.

Az új tagok az első fél évben részt tudnak venni az egyesület folyamatban lévő munkáiban és projektjeiben. Részletesebben: a felnőtt- és gyerektáborokban, vitajátékokban, köztéri performanszokban, játékosított bulikban, alkalmi rádióadásokban, a természetjáró körünkben, önképző hétvégéinken valamint az egyesület kommunikációs, operatív és stratégiai munkájában.

A későbbi időszakban pedig lehetőségük nyílik saját játékok fejlesztésére, aminek a tesztelésében és lebonyolításában segítséget nyújt az egyesület.


 

csatlakozzál hozzánk!

 

Anchor 4
bottom of page