top of page

Fölnőtt tábor utalványt veszek

Öt napon át, otthoni 

felelősségeinket félretéve 

szabadon játszunk, és 

saját fiktív és valós 

történeteinkből 

létrehozunk egy közös 

mitológiát.

Jelentkezem a Fölnőtt táborra

 a további részletes magyarázatok és a gyakran lmerülő kérdésekre adott válaszaink.

"(...) két napig faágakból és spárgából öt csillogó szemű, sugárzó eszű fiatal társaságában időgépet fabrikáltunk.

Annyi élmény és képtelennek tűnő dolog történt közben, hogy elfelejtkeztünk az otthon hagyott hétköznapokról.

(Varázssipka és Mohaapó)

"Már a megérkezésünkkor éreztem, hogy egy nagyon más világba érkeztem. Olyan volt, mint egy átlépés. (...) Egy nagyon egyedi és érdekes világ teremtődött meg erre a pár napra."

(Pitypang)

„Az első napon mindenkinek ki kellett találnia magának egy személyiséget és utána el kellett képzelni fejben, hogy milyenné szeretnék átváltozni és az nagyon erős volt, nyilván mindenki olyanra gondol, ami egy ilyen legbelső vágya magával kapcsolatban.

Ez megadhatja a motivációt, hogy ez a tábor gyakorlatilag fejlessze a kreativitásodat. Ha az ember keresi magát, legyen ez akár identitásával, párválasztásával, munkaválasztással, országválasztással, nyári utazással kapcsolatos ... akkor ez a tábor felkészít arra hogy olyan döntéseket tudj meghozni, amik iszonyatosan fontosak…”

(Körhinta)

Játszottunk és változtunk. Az átváltozás nem feltétlenül a külsőben jelent meg, hanem belül is változtunk. Kicsit elengedhettünk a fantáziánkat és a fölnőttségünket.”

(Rómaikömény)

részletes-magyarázataink

részletes magyarázataink:

A játék olyan alapvető igényünk, amely a gyermekkorban magától értetődő, természetes eszköze a szociális életnek és az ismeretszerzésnek. Ám hajlamosak vagyunk szigorú keretek közé szorítani, még súlyosabb esetben nyűgként tekinteni rá a későbbi életünkben. Ezen igyekszünk itt oldani.

A fölnőtt tábor egy olyan alkalom, amikor a hétköznapi felelősségeink helyébe a közösen kialakított játék iránti figyelmet állítjuk. A játék elsősorban szerepjátékot jelent, és mivel a táborozók mindnyájan ugyanazon történetben gondolkoznak és mozognak, nem várják el egymástól a szórakoztatást vagy a színészkedést, csupán a jó játékot.

Az átváltozás a tábor talán legfontosabb játékgesztusa, ez lehetővé teszi, hogy tetszőleges pillanatban belépjünk egy szerepbe, illetve kilépjünk abból. Ennek segítségével a többi játékostárs számára egyértelművé válik, hogy a saját magunknak nevezett táborozóként vagy éppen egy magunktól távolabbi szerepben vagyunk jelen.

kérdés-válasz

A tábor szervezői a tócsa tábor azaz gyereknyaraltatás során kidolgozott módszereiket alkalmazzák felnőtt közönségre. Sokan közülük onnan is ismerik egymást. Alkalmazott- és elméleti művészettel, alkalmazott- és elméleti tudománnyal, alkalmazott- és elméleti fizikai munkával és játékkal foglalkoznak.


 

Hol lesz a tábor?


A Didergő-tanyán a Bükk hegységben

Hogyan jutok oda?


A táborozók számára létrehozunk majd egy kommunikációs felületet, hogy ott ezt a kérdéset egymással beszélhessék meg. Autóval, tömegközlekedéssel.

Hogy lesznek a szobák beosztva?
 

A jelentkezők igényeinek figyelembevételével egy előzetes tervet állítanak majd össze a szervezők, melyet a helyszínen - az aktuális helyzetnek megfelelően - tudunk még módosítani. Sátorozásra is van lehetőség, ebben az esetben nagyon meleg hálózsákot javaslunk.

Mi a tábor napirendje?


Ébredés - reggeli torna (opcionális) - reggeli - délelőtti játékok - ebéd - délutáni pihenő - délutáni játékok - vacsora - esti játékok - tábortűz - takarodó -  takarodó után alvásra alkalmas csendet kérünk biztosítani - éjszaka.

Miben különbözik a Fölnőtt Tábor a gyerektábortól?

https://www.youtube.com/watch?v=X9q6KIh5wP0


 

Nem vagyok elég közösségi alkat ehhez, mit tegyek?

Ha ennek ellenére mégis tetszik a FÖLNŐTT TÁBOR, itt lehetőséged lesz egyedül és közösségben is időt tölteni. Saját igényeidet te ismered a legjobban, de szívesen segítünk a tájékozódásban.

Nem vagyok elég kreatív, mit tegyek?
 

A figyelem, az empátia és a megértés legalább olyan fontos, ha nem fontosabb eleme a közösségi játéknak, mint az önkifejezés. Mivel a táborozók mindnyájan ugyanazon történetben gondolkoznak és mozognak, nem várják el egymástól a szórakoztatást vagy a színészkedést, csupán a jó játékot.

Mit fogunk enni? Lesz benne glutén? Hús? Stb?

Az étkezési igényeket figyelembe véve állítják össze a szervezők a menüt. A főzésben a táborozók is részt vesznek.

Mit kell hozni?

Elegáns és nem elegáns ruházatok

Éjszakai hidegre való pulóverek és kabátok és cipők (akár téli jellegű!)

Hálózsák

Kinti ülésre alkalmas pokrócféle

Fogkefe, egyéb egyéni tisztálkodás, gyógyszer, stb

Törölköző, papucs

Egyéb hozható, de nem föltétlenül szükséges:

Ital-félék, cigaretta-félék

Kiegészítő falatok, csemegék, exotikumok (napi három étkezés plusz gyümölcsök lesznek biztosítva)

Hangszerek

Könyvek

Társasjátékok

Sporteszközök

Autó

Egyéb közlekedési eszköz


 

Lehet hozni telefont? Lesz internet?
 

Igen, lehet, azonban:

A digitális szórakoztatóipar a fogyasztók valós fizikai térben és testi viszonyok között át nem élt, sőt meg sem fogalmazott vágyait pótolja. Ezzel együtt a nem-digitális interakciók magától értetődő ("természetes" vagy "régi") lehetőségei egyre fogynak, hiszen az információs technológiák minden szinten megjelennek.
Ebben az állapotban csak a rövidtávú vágyak elégíthetőek ki, azok viszont egyre fejlettebb eszközök segítségével.A digitális szórakoztatóipar korában a tudatos nem-digitális interakciós készségek fejlesztése a legjelentősebb szükség.
A FÖLNŐTT TÁBOR célja: erre a depresszív életmód-krízisre reagáló rendszerszintű és közösségi alapú túlélési stratégia kialakítása.


 

Mik a szabályok?

A szabályok közösen, a TÁBORba való megérkezés után kerülnek kialakításra.

A szabályozandó jelenségek körét a szervezők előre összegyűjtik, ehhez is lehet hozzáadni persze. Kivenni nem. Egyéb kérdésekben Magyarország Polgári Törvénykönyve az irányadó.

Mi lesz a program? Mit fogunk csinálni?
 

Először is táborozást játszunk és azon belül pedig szerepjátékot is játszunk.

 

A táborba való megérkezés után bejárjuk a terepet, tábori nevet adunk magunknak vagy egymásnak, meghozzuk a közös táborozás szabályait, és kiosztjuk a hálóhelyeket. Ezek határozzák majd meg a táborozás kereteit. Lesz például délutáni pihenő, tábortűz, éneklés, történetek mesélése, éjszakai kalandok, közös reggeli ébresztő és reggeli torna. Így jön létre az a pompás és kissé nosztalgikus lelkiállapot, amelyet TÁBOROZÁSnak nevezünk.

Egy szövevényes szerepjáték zajlik az ébren töltött órák nagy részében, az étkezéseket és a 3 órás délutáni pihenőt leszámítva. Közös, demokratikus, kötetlen és korlátlanul fejleszthető képzelet-világban zajlik mindez. Ennek a világnak a pontos paraméterei persze csak a helyszínen fognak kiderülni, de néhány dolgot már biztosan, előre tudunk:

 

A TÁBOROZÓK egy küldetésen vesznek részt, egy olyan, kiemelten védett természeti területen, melyet határok vesznek körül, amelyeken szem nem lát át, GPS nem jut be és műhold sem képes befogni. Éppen ezért a bent várható eseményekről, jelenségekről nemigen tudunk előre beszámolni. A magyar állam, illetve a magyarországi hatóságok számára nem ismert területre megyünk. Ez egy ún. TÉR_IDŐ_REDŐ belseje, mely szerencsés módon rejtve maradhatott.

A FÖLNŐTT-TÁBOR szervezői felvették a kapcsolatot a szóban forgó terület igazgatójával, aki 5 napra engedélyezte a belépésünket területére. Azzal a föltétellel, hogy ottjártunk során szerzett tapasztalatainkat titokban tartjuk és nyomokat magunk után nem hagyunk.

 

Ebbe a föltételrendszerbe beleegyzetünk ugyan, de a TÁBOROZÓK érdekei bizonyos esetekben fölülírhatják e szerződést. Ellentétek, konfliktusok és problémák sokasága fog ebből adódni, már előre sejthetjük.

Mindettől azonban nem szükséges megrettenni, mert az ilyen váratlan helyzetek hatására növekszik óriási, sosem látott méretűvé a képzelőerő, a talpraesettség, a bátorság, és a tájékozódási képesség.

kérdések és válaszok:
18. életévüket betöltött 
jelentkezőket  várunk 
fölső korhatár nincs!
bottom of page